Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ο Πάνος Κωνσταντινίδης για το "Ξεπεσμένοι Άγγελοι"

Αναρτήθηκε από Γιώτα Παπαδημακοπούλου στις 12:57 π.μ.
Ο Πάνος Κωνσταντινίδης, είναι ένας πολύ καλός, ηλεκτρονικός φίλος. Σε λίγο καιρό, κλείνουμε 6 ολόκληρα χρόνια που γνωριζόμαστε και όμως, μόλις τον Δεκέμβρη που μας πέρασε συναντηθήκαμε από κοντά, όταν ήρθε στην παρουσίαση του βιβλίου μου στην Αθήνα. Ο Πάνος, εκτός όλων των άλλων, είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ βαθύτατα και η γνώμη του για μένα, είναι εξαιρετικά σημαντική. Έτσι, όταν ξεκίνησε να διαβάζει το βιβλίο μου, είχε αγχωθεί τρομερά καθώς, δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα το αντιμετώπιζε. Και όμως... το διάβασε και μου έστειλε ένα μήνυμα που με έκανε πολύ ευτυχισμένη και με συγκίνησε, όσο δεν πάει άλλο. Γιατί μπορεί ο Πάνος να είναι άντρας ωστόσο, κατάφερε και μπήκε στην καρδιά της ιστορίας μου όσο λίγοι, αναλύοντας τα σημεία με τέτοιον τρόπο που δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Και αυτήν ακριβώς την άποψη, θέλω να μοιραστώ μαζί σας σήμερα, αποκρύπτοντας όμως κάποια σημεία spoilers:

"Γιώτα καλησπέρα, εχθές τελείωσα το βιβλίο και πρέπει να σου πω ότι είναι ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ. Μου άρεσε πάρα πολύ και πρέπει να σου πω ότι το διάβασα σε δύο τμήματα· τα πρώτα 30 περίπου κεφάλαια μέσα στα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα προχθές και εχθές (ναι, μέσα σε δύο ημέρες, είχα αγωνία να δω τι θα γίνει παρακάτω). Η αλήθεια είναι ότι με κράτησε σε εγρήγορση, ήθελα πάντα να δω τι θα γίνει παρακάτω αφού με τις συνεχείς εναλλαγές δεν ήξερα κι εγώ που θα καταλήξει!

Με στενοχώρησες πάντως που... (spoiler). Εκεί που είπα... (spoiler) κάνεις τη μεγαλύτερη στροφή και με άφησες άναυδο!

Μου άρεσε που είχε γρήγορη υπόθεση και πολλές εναλλαγές, έτσι ο αναγνώστης κρατιέται σε αγωνία και δεν ξέρεις ποτέ τι ξημερώνει στην επόμενη σελίδα. Μου άρεσε που λες πολλές νουθεσίες, π.χ. το ότι ο θυμός είναι κακός σύμβουλος αποφάσεων, το ότι με τα αν δε χτίζεται ένα μέλλον, το ότι είναι καλύτερο να κάνεις κάτι και να το μετανιώσεις παρά να μην το κάνεις καθόλου κλπ. Νουθεσίες που είναι τόσο καθημερινές αλλά τις έχουμε πλέον ξεχάσει.

Μου άρεσε που εκτός από το “καρδιά ή λογική” είδα ότι, δευτερευόντως, πραγματεύεσαι και ακόμα ένα θέμα, αυτό του “έρως ή αγάπη”. Όπως το είδα εγώ, αυτό που νιώθει ο Άγγελος είναι ακραιφνής έρωτας, χωρίς περιορισμούς· θέλει την Αγγελική δική του και προσπαθεί χωρίς να υπολογίζει κόστος. Ο έρωτας είναι ισοπεδωτικός, σαν οδοστρωτήρας. Ξέρει ότι την έχει άλλος αλλά δε διστάζει. Θέλει την Αγγελική ευτυχισμένη, αλλά μόνο με αυτόν (αν και κάπου δείχνει σημεία αδυναμίας). Δεν μπορεί να περιμένει και πιέζει την Αγγελική να χωρίσει. Έρωτας κεραυνοβόλος, τυφλός, παθιασμένος.

Από την άλλη είναι ο Νικόλας που την αγαπάει (με το δικό του ρομαντικό τρόπο) και θέλει να τη δει ευτυχισμένη, ακόμα και αν την έχει άλλος. Προτιμάει να είναι ευτυχισμένη (και αυτός δυστυχισμένος) ακόμα και σε αγκαλιά άλλου, παρά δυστυχισμένη (και αυτός ευτυχισμένος) και στην αγκαλιά τη δική του. Κάνει υπομονή μέχρι να του δοθεί μόνη της. Αγάπη αγνή, ρομαντική, σχεδόν παραμυθένια.

Για να είμαι ειλικρινής ένιωσα μια λύπη για το πως εξελίχθηκε ο Μιχάλης. Τον λυπήθηκα διότι είναι ο περισσότερο αδικημένος στο βιβλίο. Τρία χρόνια του τα φορούσε η Αγγελική και δεν ήξερε τίποτα, δούλευε και μοχθούσε για να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα. Πάντα τυπικός, πάντα κύριος, πάντα εκεί για εκείνη. Και ξαφνικά βρέθηκε “και κερατάς και δαρμένος” που λέει η παροιμία. (spoiler).

Για την Αγγελική και τον Άγγελο δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω από αυτά που ήδη έχουν ειπωθεί στις κριτικές και κατά τη βραδιά της βιβλιοπαρουσίασης. Η Αγγελική έχει τις ανασφάλειές της, αλλά δικαιολογείται από το νεαρό της ηλικίας της και τον κύκλο στον οποίο ζει. Τα κάνει θάλασσα πολλές φορές, μην ξέροντας τι δρόμο να διαλέξει. Μπλέκεται άθελά της, από ανασφάλεια και από πείσμα.

Όσο για τον χαρακτήρα του Άγγελου, μου άρεσε που του έδωσες και ομορφιά και εξυπνάδα. Πάντα ετοιμόλογος και οξύνους, μπορεί να φέρει την Αγγελική στα μέτρα του, να τη βάλει σε σκέψεις και να την κάνει να αναρωτηθεί. Εκεί όμως που νομίζεις ότι την έπεισε, η πλοκή αλλάζει άρδην και δεν ξέρεις τι να περιμένεις.

Για να μη σε ζαλίζω άλλο (έγραψα και μεγάλο κείμενο), συγχαρητήρια και πάλι, δε με άφησες να κοιμηθώ εχθές και προχθές (είχα να το πάθω αυτό από τον Κώδικα Ντα Βίντσι!). Οπότε η μόνη ερώτηση που μένει να κάνω είναι “Πότε θα εκδόσεις το επόμενο;”"


Πάνο μου... ό,τι και να πω, θα είναι πολύ λίγο! Χίλια ευχαριστώ και ελπίζω στο μέλλον, να μιλήσεις και για άλλα μου βιβλία, με τον ίδιο ενθουσιασμό. Να 'σαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την όμορφη κοράκλα σου που πριν μερικές μέρες, ήρθε στον κόσμο αυτό και να την καμαρώσετε με την γυναίκα σου, όπως θα είναι εκείνη πιο ευτυχισμένη.

4 σχόλια on "Ο Πάνος Κωνσταντινίδης για το "Ξεπεσμένοι Άγγελοι""

Panos Konstantinidis on 8 Απριλίου 2013 στις 9:19 μ.μ. είπε...

Γιώτα σε ευχαριστώ και για την ανάρτηση και για τις ευχές σου για την μικρή :)

Η αλήθεια είναι ότι το "καταβρόχθισα" το βιβλίο, αναμένω με αγωνία το επόμενο. Μέχρι να βγει όμως έχω βάλει στο μάτι το "ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ" η κριτική που έκανες μου άνοιξε την περιέργεια!

Χρύσα είπε...

Τι ωραία που τα είπε ο Πάνος και πόσο πολύ το κατάλαβε και το ένιωσε το βιβλίο.Και είναι υπέροχο που παρά το ότι είναι άντρας δεν είναι κομπλεξικός και λέει ναι μου άρεσε.Οι άντρες έχουν θέμα δήθεν με τα γυναικεία βιβλία που προσωπικά με εκνευρίζει.Δεν υπάρχουν γυναικεία και αντρικά βιβλία.Η λογοτεχνία δεν χωρίζεται σε τάξεις...

Γιώτα Παπαδημακοπούλου on 12 Απριλίου 2013 στις 4:35 μ.μ. είπε...

@ Πάνο δεν χρειάζεται να με ευχαριστείς! Αυτό, είναι δικιά μου δουλειά! ;)

Υπομονή... δεν αργεί το φθινόπωρο! :D
Ααα... αν το διαβάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου on 12 Απριλίου 2013 στις 4:36 μ.μ. είπε...

@ Χρύσα ο Πάνος έχει έναν μοναδικό τρόπο να μιλάει, τόσο γι' αυτά που του αρέσουν, όσο και για εκείνα που δεν του αρέσουν! :P
Και σε ότι έχει να κάνει με το δεύτερο μέρος του σχολίου σου, συμφωνώ απόλυτα! Δεν υπάρχει αντρική και γυναικεία λογοτεχνία. Αυτές είναι ταμπέλες κάποιων... δήθεν να πω, για να μην χρησιμοποιήσω άλλο χαρακτηρισμό.

Δημοσίευση σχολίου

 

Giota's Diaries Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal