Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Βιβλιοκριτική για το "Μη με ξεχάσεις" στο "Φίλοι της Λογοτεχνίας"

Αναρτήθηκε από Γιώτα Παπαδημακοπούλου στις 5:39 μ.μ.
Βιβλιοκριτική για το "Μη με ξεχάσεις" από την Κλειώ Τσαλαπάτη και το blog "Φίλοι της Λογοτεχνίας". Ευχαριστώ από καρδιάς την Κλειώ που διάβασε το βιβλίο μου, αλλά και που μίλησε με τόσο όμορφα λόγια γι' αυτό. Είναι μια υπέροχη αναγνώστρια και μια πολύ καλή φίλη που πάντα με στηρίζει και της είμαι ευγνώμων γι' αυτό:

«ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙΣ», της Γιώτας Παπαδημακοπούλου
Εκδόσεις Μάτι
Σελίδες: 408 και Τιμή: 14,38 ευρώ

Πριν από λίγες ημέρες τελείωσα την ανάγνωση του νέου βιβλίου της Γιώτας Παπαδημακοπούλου. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, από τη στιγμή που είδα την πρώτη ανάρτησή της για το νέο της βιβλίο, ήταν το πανέμορφο, νοσταλγικό και ρομαντικό εξώφυλλό του. Από τα πολύ εντυπωσιακά εξώφυλλα που , χωρίς να έχουν κάτι το εξεζητημένο, σε "προσελκύουν" να πάρεις το βιβλίο στα χέρια σου, να το "χαζέψεις", νοσταλγώντας ίσως και τη δική σου παιδική ηλικία και μετά να το διαβάσεις.
Δε μπορούσα εύκολα να το αφήσω εύκολα από τα χέρια μου και το διάβαζα παράλληλα με κάποιο άλλο, κάτι που δε συνηθίζω. Πολύ πρωτότυπο το εγχείρημα της συγγραφέως να γράψει σε πρώτο πρόσωπο την αφήγηση της ιστορίας ενός... άνδρα! Και όχι μόνο πέτυχε το εγχείρημά της, αλλά "μπήκε στο πετσί" του αφηγητή απόλυτα.
Ο ήρωάς μας ο Ανδρέας έρχεται αντιμέτωπος με τα συναισθήματά του, τις φοβίες του, το παρελθόν του και τον εαυτό του τον ίδιο, όταν η παιδική του φίλη Αλεξάνδρα επιστρέφει από την Ισπανία μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της. Βλέποντας να χάνει πλέον οριστικά τον άνθρωπο που αγαπάει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του, καλείται να αποφασίσει εάν θα παλέψει για να την κερδίσει, ή αν θα την αφήσει να ακολουθήσει τον άντρα που εκείνη έχει αποφασίσει να παντρευτεί.
Η Γιώτα Παπαδημακοπούλου μας "βάζει" μέσα στον ψυχισμό του νεαρού άνδρα ο οποίος ταλανίζεται συναισθηματικά, καθώς προσπαθεί να βρει την αποφασιστικότητα που ποτέ του δεν είχε, ώστε να διεκδικήσει την Αλεξάνδρα. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται η συγγραφέας ψυχογραφεί τους δύο κεντρικούς ήρωές της σε βάθος και παράλληλα μας παρουσιάζει σαν φλασμπάκ, μέσα από τις αναμνήσεις του Ανδρέα από την μακρόχρονη φιλική σχέση με την παιδική του φίλη, κάθε σημαντικό γεγονός της κοινής τους ζωής.
Βλέπουμε, πως πάντα υπάρχει παρόν και αδιαμφισβήτητο το ερωτικό στοιχείο μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας, ακόμα και αν γνωρίζονται και συνδέονται με βαθιά φιλία από παιδιά. Χρειάζεται μια αφορμή για να μετατραπεί αυτή η φιλική σχέση σε ερωτική και να συνειδητοποιήσουν και οι δύο ήρωές μας τη σημασία του ενός για τον άλλο.
Η συγγραφέας εκτυλίσσει την ιστορία με γρήγορους ρυθμούς κι εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσα από τα μάτια και τη ψυχοσύνθεση του αφηγητή μας Ανδρέα. Εκεί που πιστεύουμε πως τα έχουμε όλα ξεκαθαρισμένα στο μυαλό μας εμφανίζεται μία ανατροπή, αρκετά ευρηματική, που μας κάνει να δούμε όλα τα γεγονότα από διαφορετική οπτική γωνία.
Ένα πολύ όμορφο και τρυφερό μυθιστόρημα, με αρκετό χιούμορ για το οποίο οφείλω θερμά συγχαρητήρια στη Γιώτα Παπαδημακοπούλου! Διαβάστε το Φίλοι μου!

Για να επισκεφτείτε την σελίδα του blog, όπου και φιλοξενείται το παραπάνω άρθρο, ακολουθήστε τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

3 σχόλια on "Βιβλιοκριτική για το "Μη με ξεχάσεις" στο "Φίλοι της Λογοτεχνίας""

Νικολέτα Μ. είπε...

Αγαπημένο! <3

Χρύσα είπε...

Νομίζω πως η Κλειώ είναι ένας ακόμα άνθρωπος που έπιασε το νόημα του βιβλίου και χαίρομαι γιατί ολοένα και περισσότεροι το αγαπάνε όσο εμείς.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου on 11 Μαρτίου 2014 στις 12:54 π.μ. είπε...

@ Νικολέτα μου... ^_^ <3

@ Χρύσα μου, η Κλειώ μας, πάντα έχει έναν καλό λόγο να πει. Και όσον αφορά εμένα και τα βιβλία μου, την ευχαριστώ πολύ, πολύ! :)

Δημοσίευση σχολίου

 

Giota's Diaries Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal