Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Η Μαρία Μπακάρα γράφει στο blog "Τα πάντα όλα!" τις εντυπώσεις της για την παρουσίαση του "Μη με ξεχάσεις" στο βιβλιοπωλείο Φλωράς Κορυδαλλού

Αναρτήθηκε από Γιώτα Παπαδημακοπούλου στις 11:45 μ.μ.
Η πολυαγαπημένη φίλη μου, Μαρία Μπακάρα, αποφάσισε να σχολιάσει στο νεοσύστατο blog που δημιούργησε μαζί με μια ομάδα φίλων της που έχουν το ίδιο μεράκι με εκείνη, στο "Τα πάντα όλα!", την παρουσίαση του "Μη με ξεχάσεις" στο βιβλιοπωλείο Φλωράς στον Κορυδαλλό, η οποία και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, αλλά και το ίδιο το βιβλίο και για πολλοστή φορά την ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ξέρω πως γίνομαι κουραστική, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

"Το νεοσύστατο blog μας δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη και έχοντας σκοπό να φιλοξενήσει συζητήσεις και απόψεις για τα... πάντα. Κάτι τέτοιο γίνεται φανερό και από την επικεφαλίδα μας. Ο κάθε συντάκτης έχει τις δικές του προτιμήσεις. Προσωπικά μία είναι η μεγάλη αγάπη της ζωής μου, τα βιβλία!

Γι' αυτό, φυσικά, δε θα μπορούσα να λείψω από την παρουσίαση βιβλίου, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 στο Βιβλιοπωλείο Φλωράς στον Κορυδαλλό. Η εκδήλωση αφορούσε ένα εξαιρετικό βιβλίο και μια αγαπημένη συγγραφέα και φίλη. Η Γιώτα Παπαδημακοπούλου παρουσίασε το δεύτερο λογοτεχνικό της έργο "Μη με ξεχάσεις", το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2013 από τις εκδόσεις ΜΑΤΙ.


Η εκδήλωση της Πέμπτης όμως είχε ξεχωριστό χαρακτήρα. Οι υπεύθυνοι των Βιβλιοπωλείων Φλωράς στον Κορυδαλό μας φιλοξένησαν με ιδιαίτερη φροντίδα. Σε ένα μικρό και ζεστό χώρο, προσφέροντάς μας καφεδάκι, η συγγραφέας μας προέτρεψε να κουβεντιάσουμε όλοι μαζί για το βιβλίο της, επιλέγοντας να ακούσει τις γνώμες και τις απορίες μας. Κάποιοι είχαμε διαβάσει το βιβλίο, άλλοι όχι. Όμως όλοι επιθυμούσαμε να κάνουμε πολλές ερωτήσεις. Η Γιώτα δε μας απογοήτευσε, καθώς η συζήτηση διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

Φυσικά, δε μπορούσε να μην ερωτηθεί για την πρωτοπρόσωπη, αναδρομική, αφηγηματική τεχνική που χρησιμοποιεί στο "Μη με ξεχάσεις", καθώς και για τις δυσκολίες που συνάντησε στην ολοκλήρωση του έργου της. Μας μίλησε για τις επιρροές και τις λογοτεχνικές της προτιμήσεις, καθώς και την άποψη που έχει για την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία. Θελήσαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για το επόμενο λογοτεχνικό της εγχείρημα και πρόθυμα μας έκανε το χατήρι, αν και είναι νωρίς ακόμα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βιβλίο με ιδιαίτερο θέμα, κοινωνικού περιεχομένου και για να μεταφέρω ακριβώς τα λόγια της συγγραφέως, "Θεωρώ πως είναι ότι καλύτερο έχω γράψει".

Στη συνέχεια υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της, και συνομίλησε με τον καθένα μας ξεχωριστά.Ειλικρινά ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά, απομακρυσμένη από βαρετά, απρόσωπα στιγμιότυπα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το "Μη με ξεχάσεις" είναι η ιστορία του Ανδρέα, ο οποίος έχει μόλις μία εβδομάδα για να πείσει την Αλεξάνδρα, την καλύτερή του φίλη, πως είναι ο άντρας της ζωής της. Για να τα καταφέρει όμως πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους του, αλλά και να ανταγωνιστεί τον εκλεκτό της καρδιά της, ο οποίος μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι και της προσφέρει όλα αυτά που ο Αντρέας δεν έχει τολμήσει ούτε καν να σκεφτεί.
Το να χρησιμοποιείς πρωτοπρόσωπη, πολυεπίπεδη αφήγηση είναι μια τολμηρή κίνηση. Η συγγραφέας όμως φέρνει σε πέρας την πρόκληση και προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο ψυχογραφικό, άρτιο, το οποίο διαβάζεται μονορούφι. Ο "Ανδρέας" είναι ένας ήρωας εξαιρετικά δομημένος. Και η πένα της συγγραφέως τόσο δουλεμένη, που αν δε διαβάσεις το όνομα στο εξώφυλλο , θα υποθέσεις πως το βιβλίο έχει γραφτεί από άντρα. Σε αρκετά σημεία, η γλώσσα δεν είναι απλώς τολμηρή, αλλά "κάφρικη". Άλλο ένα λογοτεχνικό ρίσκο, σε μία εποχή όπου συνηθίζεται η σοβαροφάνεια και ο συντηρητισμός στα βιβλία. Ένα βιβλίο το οποίο με διασκέδασε και μου έδωσε τροφή για σκέψη. Άραγε τι θα συμβεί, όταν αποφασίσεις πως πρέπει να κυνηγήσεις το όνειρό σου, την ίδια στιγμή που εκείνο έχει αρχίσει να απομακρύνεται;

Μπορείτε να επισκεφθείτε το blog της συγγραφέως:

Για να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του blog "Τα πάντα όλα!" ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

4 σχόλια on "Η Μαρία Μπακάρα γράφει στο blog "Τα πάντα όλα!" τις εντυπώσεις της για την παρουσίαση του "Μη με ξεχάσεις" στο βιβλιοπωλείο Φλωράς Κορυδαλλού"

Unknown on 2 Μαΐου 2014 στις 11:53 μ.μ. είπε...

Αγαπητή Γιώτα όλα τα μέλη του blog "Τα πάντα όλα" σε ευχαριστούμε πάρα πολύ! Σου ευχόμαστε καλή συνέχεια στα "πνευματικά" παιδιά και ανυπομονούμε για το επόμενο. Από ότι έχουμε μάθει....θα γίνει πάταγος!!!! :-)

Χρύσα είπε...

Όταν διαβάζω κείμενα της Μαρίας για σένα πολύ συγκινούμαι!!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου on 5 Μαΐου 2014 στις 9:58 μ.μ. είπε...

@ Nim Min εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αγάπη και την στήριξη! Το εκτιμώ απεριόριστα! <3
Φαντάζομαι πως η Μαρία δεν έχει καταφέρει να συγκρατήσει την αγάπη που νιώθει για το 3ο μου "παιδί", σωστά; :P
Αλλά την καταλαβαίνω γιατί κι εγώ το αγαπώ με έναν τρόπο ιδιαίτερο κι ελπίζω να το αγαπήσει το ίδιο, όποιος το διαβάσει!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου on 5 Μαΐου 2014 στις 9:59 μ.μ. είπε...

@ Χρύσα μου κι εγώ το ίδιο, αλλά αποφεύγω να της το λέω γιατί κλαίει! :P

Δημοσίευση σχολίου

 

Giota's Diaries Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal